Na de snelle verkoop van kinderopvangbedrijf Estro Groep barstte kritiek los, maar die is niet geheel terecht. 

Dat zegt Wouter Jongepier, de advocaat die optrad als stille bewindvoerder en als curator bij de grote keten van kinderdagverblijven, tegenover Het Financieele Dagblad (FD). Wel heeft Jongepier in zijn verslag kritiek over hoe het biedingsproces is verlopen

Estro verhuisde kort voor haar ondergang het hoofdkantoor van Amersfoort naar Amsterdam, meldde het FD eerder. Zo kon het een doorstart in stilte voorbereiden. De rechtbank Midden-Nederland werkt namelijk niet mee aan zo’n opzet met een stille bewindvoerder.

Lees ook: 6 vragen over de stille bewindvoerder

Het voordeel is dat zo’n bewindvoerder in relatieve rust betere perspectieven voor een bedrijf kan voorbereiden; na een surseance of faillissement lopen klanten namelijk snel weg of haken leveranciers af. Dat zet enorme druk op een snelle oplossing en vermindert al gauw de waarde van de onderneming.

Nadeel van de methode is dat niet iedereen weet, dat een bedrijf te koop is. Daardoor kan een bedrijf kandidaat-kopers mis lopen.

Kopers voor Estro

Dat laatste speelde volgens BNR Nieuwsradio ook rond de verkoop van Estro. Twee concurrenten van Estro, Partou en SWKGroep, waren ook geïnteresseerd in grote delen van Estro. Zij zeggen dat ook kenbaar gemaakt te hebben tegenover het bedrijf vóór het faillissement, maar niets meer gehoord te hebben.

Uiteindelijk betaalde de Britse investeerder H.I.G. Capital zo'n 5,5 miljoen euro voor de overname van circa 250 vestigingen van de failliete kinderopvang Estro, blijkt uit het faillissementsverslag dat curator Jongepier dinsdag openbaar maakte.

Hij heeft de publicatie vervroegd vanwege de commotie die is ontstaan. "Ik wil openheid van zaken geven aan de ouders en aan het personeel van Estro."

Overige filialen Estro

Het bedrag is inclusief de rechten en roerende zaken als de inventaris, en bevat ook een goodwillvergoeding.

H.I.G. Capital, het bedrijf achter branchegenoot Smallsteps, zegde ook een winstdelingsrecht aan de boedel van Estro toe. En H.I.G. sprak met de curator af dat het in juli de operationele kosten zou dragen voor alle locaties, ook voor de 130 die niet worden voortgezet door Smallsteps.

Jongepier kreeg hierdoor heel de maand juli gelegenheid om nog oplossingen te vinden voor de overige filialen.

Curator: prijs voor Estro is goed

In zijn verslag heeft de curator wel kritiek over hoe het biedingsproces is verlopen. Aanvankelijk had de directie van Estro maar één potentiële koper benaderd, H.I.G. Die kreeg hierdoor geruime tijd exclusief de gelegenheid om een bod voor te bereiden.

Toen Jongepier daar achter kwam overwoog hij even om zijn werkzaamheden te staken. Maar uiteindelijk heeft hij zich toch ingezet om een zo goed mogelijke doorstart te regelen. Uiteindelijk was de transactie volgens hem aanvaardbaar.

"Er is altijd kritiek op een prepack'', zegt hij, "Maar met een snelle doorstart is niets mis, zolang de prijs die wordt betaald goed is. En de uitkomst is goed. De boedel heeft zelfs een winstdelingsrecht vastgesteld in geval van doorverkoop.''

Akvakabo FNV kijkt naar rechtszaak

Abvakabo FNV onderzoekt of Estro voor de rechter kan worden gedaagd. De bond vindt dat de werknemers zijn benadeeld bij het 'flitsfaillissement'. Volgens vakbondsbestuurder Wilma Berentsen is er geen sprake van een 'normale' reorganisatie. "Alles gebeurt in stilte, er is geen medezeggenschap, de ondernemingsraad wordt niet geraadpleegd en de vakbonden worden buitenspel gezet. En dat terwijl 1000 mensen hun baan verliezen", aldus Berentsen voor de radiozender BNR.

Abvakabo wil aan de rechter vragen het flitsfaillissement een halt toe te roepen. "We willen kijken wat we voor de werknemers nog kunnen bewerkstelligen en bekijken of de rechter het met ons eens is dat dit eigenlijk gewoon een overgang naar een nieuwe organisatie is."

Bron: Z24/ANP

Lees ook

Laat je opa en oma oppassen? Gebruik dan deze fiscale truc

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl